7 tips over kleding, styling en make-up

Kleding, styling en make-up

 1. Een goede start van je werkdag is het halve werk. Leg je kleding de avond van tevoren al klaar. Dan sta je ’s morgens niet voor je kast te twijfelen. Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘Ja, maar misschien wil ik dat morgen niet aan!’ Dan maak je maar zin. Waarom hangt het anders in je kast?
 2. Over je kast gesproken…zo deel je die het handigst in: alles op item, dus rokken bij rokken, broeken bij broeken. En als je echt van overzicht houdt, leg/hang je alles ook op kleur bij elkaar. 
 3. Nog een tip voor je kast. Leg je winterkleding in de zomer achterin je kast (en in de winter je zomerkleding). Ik zou die niet helemaal uit je kast verbannen. Stel dat je op een koude zomeravond toch nog even buiten wilt zitten. Dan is het handig als je een wintertrui in je kast hebt, in plaats van ver weg op zolder.
 4. Je weet nooit wat de dag brengt. Zorg dat je je kleding makkelijk kunt aanpassen, voor het geval je onverwacht een klant op bezoek krijgt of je onverwacht op pad moet. Leg in je auto (of op kantoor) een paar extra schoenen (hakken), een sjaaltje, een jasje of een blouse. Ik heb bijvoorbeeld altijd extra schoenen in de auto, want ik ben geen hele-dag-hakken-loper. 
 5. Halverwege de dag of net voor een presentatie pimp je jezelf snel op met een lipgloss of lipstick, een lichte matte bronzingpoeder en een kleurig oogpotlood. Een contrasterende kleur geeft een vriendelijke uitstraling (bijvoorbeeld paars of groen oogpotlood bij bruine ogen). Wil je een strengere blik, gebruik dan dezelfde kleur, dus een bruin/zwart oogpotlood bij bruine ogen. 
 6. Wist je trouwens dat foundation bedoeld is om te egaliseren en niet om jezelf een lekker kleurtje te geven? Een veelgemaakte vergissing. Je ziet dat aan de donkerdere rand langs de haargrens en kin. Gebruik een bronzingpoeder over je foundation. 
 7. Maak eens een collage van foto’s van kleding en accessoires die je mooi vindt. Zo ontdek je je eigen stijl. Tijdens de VIB-dag doe ik dat met klanten, zie Vib training

Welke communicatiestijl hanteer jij?

Hoe fijn is het als je aan de manier van praten hoort in welk hokje je iemand kunt plaatsen. In een hokje plaatsen?! Dan heb ik het over de vier communicatiestijlen. Als je deze stijlen herkent, kun je er gebruik van maken.

Een voorbeeld: een van de stijlen is de Promoter. Die herken je aan een harde stem, aanwezig zijn met veel gebaren. De Promoter is open, komt informeel over, denkt in plaatjes, dus ziet alles meteen voor zich. Zit vol ideeën en springt vaak van de hak op de tak.

De mensen die mij kennen, denken nu: ‘Dat ben jij!’ Ja, dat klopt. Maar ik kan ook bewust switchen naar een andere communicatiestijl. Dat hangt van de situatie af. Bijvoorbeeld in een conflictsituatie of tijdens het uitspreken van een teleurstelling, hanteer ik een andere stijl. Als ik dat in Promoterstijl zou aanpakken, zou het niet goed overkomen en zou een conflict uit de hand lopen. Ingewikkeld? Nee hoor. Je moet het alleen even weten:) Daar heb je zó veel aan bij een eerste ontmoeting op netwerkborrels of events. En natuurlijk ook privé.

Nog een weetje: 42 procent van de mensen hanteert de Promoterstijl. Met dat gegeven kun je nog verder nadenken over de manier waarop je een presentatie geeft of je nieuwsbrief schrijft.

De communicatiestijlentest doe je in mijn training Boost je impressie

Mascha van Reenen Bizimpress

Ben je zenuwachtig voor je presentatie of pitch?

De meeste mensen vinden het spannend om een presentatie te geven. Met deze tips voel je je zekerder!

 1. Begin op tijd en bereid je goed voor. Oefening baart kunst. Er zijn natuurlijk mensen die zich niet hoeven voor te bereiden, maar die hebben meestal jaren ervaring (en dus hebben ze ook gewoon geoefend).
 2. Zorg dat je kleding niet afleidt van je verhaal. Beter geen kort rokje of een laag decolleté. Het is handig om te weten wie je publiek is en te zorgen dat je niet overdressed of underdressed bent. Een voorbeeld: een klant van mij is een heel goede kindercoach. Ze draagt altijd lange gewaden, alles over elkaar en de kleuren pasten niet bij elkaar. Niet erg in een coachingsessie, wel erg bij een lezing voor advocaten. Ik ben samen met haar door haar kleding gegaan om wat setjes te creëren die wel matchen, zodat het publiek (de advocaten) niet afgeleid raakt.
 3. Ik praat veel met mijn handen en tijdens een presentatie kan dat afleiden. Dus houd ik op sommige momenten mijn ring vast. Draag je geen ring, creëer dan een ander focuspunt om je handen rustig te houden. Niet in je zakken natuurlijk!
 4. Maak jezelf groot (spreid je armen en benen, rek jezelf uit) en haal diep adem. Houd deze houding een paar minuten aan. Dus niet jezelf kleiner maken, in elkaar gedoken zitten, benen over elkaar of armen gekruist. Het is bewezen dat je met twee minuten in de open houding minder stresshormoon aanmaakt dan wanneer je gesloten zit. Best handig voordat je gaat presenteren. Probeer het eens. Voor mij werkt het.

Tot slot: een mooie buitenkant kan niet zonder een mooie binnenkant. Een mooie binnenkant betekent zelfvertrouwen, kracht en authenticiteit. Zelfvertrouwen en kracht krijg je door successen. Schrijf jouw succesverhalen eens op en ontdek wat jou blij maakt in die verhalen. Welke acties heb je ondernomen om dit succes te krijgen? Meer hierover leer je in mijn Personal Identity-programma.

Breng in 8 weken je personal branding en je zelfvertrouwen naar een hoger niveau met het Personal Identity Program van Bizimpress. Ben je benieuwd? Laten we een afspraak maken om te kijken wat ik voor jou kan doen.

Mascha van Reenen

Bizimpress