Ken je klant
Leuk werken betekent werken met de leukste klanten. Klanten met wie je plezier hebt en die jou energie geven. Werk waarbij je niet eens het idee hebt dat je werkt en toch lekker je geld verdient. Niet iedere klant past bij jou of bij je salon. En dat is helemaal prima. Je mág namelijk kiezen. Hoe dat werkt licht Mascha uit in dit artikel.
In de vorige editie heb je meer gelezen over herkenning en erkenning van de stijlen die je klant (en jijzelf) hanteert in de salon. Verbale en non-verbale communicatie spelen hierbij een rol. Deze editie gaan we een stapje verder met het kennen en kiezen van je ideale klant.
Energiezuigers versus pleziermakers
Denk je aan geld verdienen, dan denk je misschien automatisch aan zoveel mogelijk klanten in je salon krijgen. Iedereen die mooie handen of nagels wil, is welkom. Dit kán jouw drijfveer zijn om je bedrijf te runnen. Het is wel hard werken om iedereen tevreden te houden en het iedereen naar de zin te maken. Het kost je waarschijnlijk veel energie. Vraag jezelf eens af of er balans is tussen energiezuigers en pleziermakers.
Ken je waarden
Het is van belang dat je je waarden kent. Waarden zijn eigenschappen of voorwaarden die jij hanteert in jouw bedrijf en jouw leven. In zowel mijn werk als mijn privéleven hanteer ik de waarden humor en verantwoordelijkheid. Humor staat voor mij voor lichte energie; niet alles hoeft zwaar en serieus te zijn. Ook zwaardere onderwerpen benader ik graag met een vleugje humor. Daarnaast neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe. Ik denk in mogelijkheden en zoek oplossingen als het even niet gaat zoals ik wil of had bedacht. Ondernemen gaat immers niet altijd in een stijgende lijn. Door mijn waarden te hanteren voelt het niet onnodig zwaar. Je waarden kun je bovendien inzetten bij elke beslissing die je neemt of keuze die je maakt, zowel privé als zakelijk.
Jouw ideale klant
Nadat je je waarden onder de loep hebt genomen, ga je je ideale klant eens nader bekijken. Wie is jouw favoriete klant van wie je energie krijgt? Laten we haar Anja noemen. Schrijf voor jezelf eens op welke kenmerken Anja heeft en waarom zij jouw leukste klant is. Heeft ze een bepaalde leeftijd, dezelfde interesses als jij, bezigheden die jullie gemeen hebben? Waarom vind jij het prettig om met haar te werken?
Koppel nu je waarden aan je klanten en kies je ideale klant uit. De klanten die niet ideaal zijn, verbinden zich vaak niet aan je. Vooral de klanten met dezelfde waarden blijven terugkomen. Er zijn altijd wel een paar klanten die je niet leuk vindt of die niet aan jouw waarden voldoen. Dit betekent niet dat je ze meteen de deur moet wijzen. Toch is het wel interessant om je klantenbestand eens af te lopen en te onderzoeken hoe vaak die klanten komen en óf ze nog wel komen. Wie weet is die niet zo ideale klant helemaal niet zo’n goede klant?
Gunfactor
Het hanteren van waarden draagt bij aan de relatie met jouw klant. Het vergroot de gunfactor die de klant naar jou heeft. De verbinding wordt hechter waardoor communiceren nog makkelijker gaat. Ongeacht of de communicatiestijl van je klant die we in het vorige artikel hebben behandeld bij jou past of niet. Het gaat uiteindelijk niet om de uitvoering naar buiten, maar het gevoel dat binnenin zit. Acquisitie voeren op gevoel én op waarden die bij jou passen kost je minder energie dan acquisitie voeren op iedereen. Je verkoopt dan emotie en niet bijvoorbeeld die actie-set nagels. In je verkoopverhaal komen je waarden terug en de eigenschappen van jouw ideale klant. Koopjesjagers zijn bijna nooit blijvertjes en vaak maken deze aanbiedingenhoppers je niet gelukkig.
Het verkopen van emotie
Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe ziet dat emotieverkopen er dan uit? Blijf bij jezelf en neem van daaruit actie. Is humor bijvoorbeeld een van jouw waarden, schrijf dan een post op je social media die dat element bevat. Neem potentiële klanten mee in jouw waarde(n). Spreekt het ze aan, dan hanteren ook zij die waarde en zijn ze mogelijk je ideale klant. Sta jij voor zelfliefde? Schrijf dan een bericht waarin je aandacht geeft aan zelfliefde.
Praktijkvoorbeeld 1
Geloof tijdens het schrijven van bijvoorbeeld zo’n social media-post écht en oprecht in wat je verkoopt. Als jij het niet voelt, kun je het gevoel ook niet overbrengen. Ik geef je een voorbeeld over een bericht met de waarde zelfliefde:
In je altijd drukke leven is het van belang regelmatig even tijd te nemen om te ontspannen. Heb je liefde voor jezelf, dan kun je het immers ook aan anderen geven. Dat uurtje dat je bij mij in de salon zit, geeft jou voldoende energie om er daarna weer helemaal te zijn voor je gezin.
Praktijkvoorbeeld 2
Is efficiëntie een van jouw waarden? Dan is dit een voorbeeld van een bericht voor social media:
Je hebt weinig tijd in je drukke leven. Toch wil je er verzorgd uitzien. Ik zorg ervoor dat je in alle rust binnen een uur weer buiten staat met handen die ‘shinen’.
De volgende editie
Er is nóg een onderdeel dat niet mag missen bij het verkopen van emotie: storytelling. Wat is jouw verhaal en wat zijn jouw drijfveren? Dat behandelen we in de volgende editie.